Zo zorgt u ervoor dat 2019 uw jaar wordt

U bevindt zich hier:  Home/Zo zorgt u ervoor dat 2019 uw jaar wordt

De start van een nieuw jaar is traditioneel gezien een mooi moment om de focus weer aan te scherpen en orde op zaken te stellen voor de komende periode. Hoe zorgt u ervoor dat u een goede start maakt met uw (financiële) planning? Met deze 5 tips helpt Spotcap u graag een eindje op weg!

  1. Planning van personeel

Tijdens de eindejaarsdrukte hebt u als ondernemer wellicht extra personeel moeten aannemen. De relatief rustige eerste maanden van het nieuwe jaar geven u dan letterlijk en figuurlijk even adempauze. Het is juist slim om in deze periode na te denken over uw personeelsbehoefte voor het hoogseizoen. Het vinden van personeel is voor veel bedrijven een uitdaging, en last minute beginnen met extra personeel aannemen voor het hoogseizoen kan veel stress opleveren. De rustige maanden aan het begin van het jaar zijn perfect om een strategisch plan te maken voor het managen van uw personeelsbestand in de piekmaanden. Daarnaast wordt in mei alweer het vakantiegeld uitbetaald. De uitbetaling van het vakantiegeld is voor veel ondernemers een aanzienlijke kostenpost die binnen enkele maanden al gemaakt moet worden. Aan het begin van het jaar al nadenken over hoe u dergelijke uitgaven wilt managen kan zeker geen kwaad!

  1. Slim inkopen

Voor voorraden geldt eigenlijk hetzelfde als voor personeel. In de rustigste maanden van het jaar is het inslaan van voorraden misschien niet uw eerste prioriteit. Echter, juist deze periode biedt u kansen. Wellicht kende uw bedrijf na de drukke decembermaand een piek in de omzet, die nu goed inzetbaar is voor investeringen. Bestelt u u uw voorraden in het buitenland? Misschien kunt u vast afspraken met uw leveranciers maken voor de aankomende bestellingen. Werkt u met producten die niet per se trendgevoelig zijn? Bestel ze dan ook een paar maanden eerder dan uw concurrenten, wellicht tegen een mooie staffelkorting. Juist wel een trendgevoelig product? Dan kunt u erover nadenken om te investeren in een mooi doelgroeponderzoek. Geen groot onderzoeksbudget beschikbaar? Volg zelf eens een workshop trendwatching!

  1. Laagseizoen overbruggen

Het piekseizoen van een onderneming valt niet voor iedereen in dezelfde periode van het jaar. Misschien viel het laatste kwartaal van 2018 voor uw onderneming juist tegen, en hebt u nu een paar maanden te overbruggen voordat u de cashflow weer op orde hebt. Het kan ook zijn dat u wél drukke en lonende maanden hebt gehad, maar moet wachten op debiteuren die nog moeten uitbetalen. Dit is vaak het geval bij ondernemingen die op projectbasis werken, zoals marketingbureaus of video agencies. De betalingstermijn kan bij langlopende projecten oplopen tot wel 90 dagen. U kunt uw laagseizoen bijvoorbeeld overbruggen door uw werkkapitaal te verruimen met een kortlopende financiering. Zo komt u niet in de knel met uw vaste lasten en kunt u misschien zelfs al wat kleine investeringen maken ter voorbereiding op het aankomende piekseizoen. Een andere oplossing is het uitbesteden van de facturen aan een factoringmaatschappij. U kunt dit per factuur doen of uw gehele debiteurenbestand overdragen. De factoringmaatschappij betaalt u, tegen een vergoeding, direct het uitstaande bedrag. Zo bent u minder afhankelijk van lange betalingstermijnen.

  1. Verbouwen of renoveren

Kriebelt het al een tijdje om een grotere verandering aan te brengen in uw zaak? Zou u graag uw winkel uitbreiden, een terras bij uw café aanleggen of de inrichting van het kantoor vervangen? Nu is het moment! Het eerste kwartaal van het jaar is vaak de beste periode om de deuren tijdelijk te sluiten of de handel op een laag pitje te zetten. Horecazaken trekken de minste bezoekers, retailers hebben het relatief rustig na de wintersale. Het loont ook om goed naar de vakantieperiodes van uw personeel te kijken. Is iedereen in de wintermaanden weg? Wellicht biedt een leeg kantoor u de perfecte kans om eindelijk dat behang te vervangen, de bedrading netjes weg te werken of nieuwe bureaus te installeren. Kortom, hebt u wensen voor een verbouwing, renovatie of uitbreiding? En ziet u in het eerste kwartaal een kleine dip in de bedrijfsactiviteiten? Maak er gebruik van!

  1. Investeringen financieren

De ervaring leert dat de meeste investeringen ook een financieel plaatje met zich meebrengen. We benoemden al eerder de mogelijkheid uw werkkapitaal tijdelijk te verruimen middels een kortlopende financiering. Een kortlopend zakelijk krediet biedt bijvoorbeeld veel flexibiliteit, omdat u als ondernemer zelf kiest wanneer en hoeveel u opneemt. Bij de meeste aanbieders, waaronder Spotcap, kunt u daarnaast gestapeld financieren. Dit betekent dat u een kortlopende financiering naast een eventuele lopende lening bij de bank kunt inzetten. Een flexibel zakelijk krediet is goed inzetbaar voor kortlopende investeringen zoals voorraad of personeel, maar ook als tijdelijke overbrugging.