Toolbox versnelling asbestverwijdering

U bevindt zich hier:  Home/Toolbox versnelling asbestverwijdering

Asbest van de daken

Halverwege de maand oktober 2018 werd in de Tweede Kamer de knoop doorgehakt. Na 2024 moet in Nederland al het asbest van de daken zijn. Het sterke en eens zo geliefde bouwmateriaal mag al sinds 1993 niet meer worden gebruikt. De levensduur van asbestdaken is zo’n 30 jaar. Hoe ouder het dak, hoe meer kans op verwering waarbij er asbestvezels vrij kunnen komen. Slecht weer zoals hagel of storm kunnen dit verweringsproces versnellen. Die fijne asbestdeeltjes kunnen op termijn schadelijk zijn voor je gezondheid. Ondernemers zijn zelf verantwoordelijk voor de vervanging van hun asbestdak.

Waarom versnelling asbestverwijdering via KVO stimuleren?

  • Ondernemers hebben het vaak zelf goed voor elkaar. Maar als de buurman asbest op het dak heeft en er ontstaat brand in zijn pand, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
  • Ondernemers met asbest zijn zich er vaak niet van bewust dat zij een aanvullende verzekering nodig hebben om de schade die ontstaat door een asbestbrand te dekken.
  • In aanloop naar eind 2024 stijgen de verzekeringspremies en na ingang van het verbod kunnen ondernemers zich niet meer verzekeren tegen nevenschade bij bijvoorbeeld brand.
  • Naar verwachting stijgen de kosten voor de sanering van asbest de komende jaren. Voor ondernemers is het aan te raden om nu na te denken over de toekomst en te starten met een plan van aanpak.
  • Alle veiligheidspartijen werken door middel van KVO op een gestructureerde manier samen. Deze veiligheidspartners hebben allemaal te maken met asbest en de eventuele gevolgen daarvan.

Daarom is het juist verstandig om de versnelling van asbestverwijdering op uw bedrijventerrein via KVO op te pakken.

Voor ondernemers zijn er naast risico’s ook kansen bij de sanering of vervanging van het asbestdak. De waarde van het bedrijfspand blijft behouden of stijgt zodra het dak is vervangen. Met een nieuw en duurzaam dak is het bedrijf ook nog eens (meer) energiezuinig en toekomstbestendig. Denk dan aan isolatie in het dak, zonnepanelen of andere bedrijfsmatige installaties. Allemaal belangrijke redenen waarom nu actie ondernemen zo verstandig. Als KVO-werkgroep kunt u daar in het kader van vooral veiligheid een rol in spelen.

Hieronder vindt u de toolbox asbestverwijdering. Onderstaande communicatiemiddelen en plannen (tools) kunt u gebruiken bij het opzetten van een eigen plan van aanpak om de vervanging en verduurzaming van asbestdaken te versnellen. Deze informatie wordt continu aangevuld. U kunt de middelen uit de toolbox gebruiken om te verspreiden onder de ondernemers op uw bedrijventerrein.

Wilt u zelf een bijeenkomst over het verbod op asbestdaken organiseren?
Dan heeft u wellicht wat aan een ondersteunende Powerpointpresentatie die de KVO-werkgroep kan gebruiken bij het organiseren van een informatiebijeenkomst. Het geeft de rode draad weer waar je aan moet denken rondom het asbestdakenverbod, van bewustwording tot aan handelen. Het is overigens geen opgemaakte Powerpointpresentatie. Zo kan iedereen er zijn eigen invulling aan geven en opmaken.
 Download de presentatie hier.

Steunpunt KVO-werkgroepen
Wilt u aan de slag, maar wilt u graag meer informatie of een persoonlijk gesprek? MKB Nederland Regio Zwolle heeft een steunpunt voor de KVO-werkgroepen in de regio Zwolle beschikbaar. Zij helpen u graag. MKB Nederland Regio Zwolle is te bereiken via info@mkbregiozwolle.nl of 038 – 30 33 049.