Terugblik kennisbijeenkomst cybercrime

Dinsdag 21 januari organiseerde MKB Nederland Regio Zwolle i.s.m. ilionx een kennisbijeenkomst over een zeer actueel thema, namelijk cybercrime.

De bijeenkomst vond plaats in Perron038, dé plek voor de innovatieve maakindustrie in Zwolle. ‘De plek waar technici en bevlogen studenten samenwerken, onderzoeken en experimenteren om hightech machines beter en duurzamer te maken. Door continue te innoveren, leren en inspireren. Om de toekomst te maken. Samen’ vertelde directeur Marius Woldberg enthousiast.

Rickey Gevers
Vervolgens nam ethisch hacker Rickey Gevers de aanwezige ondernemers mee in het gedachtegoed van een hacker. Rickey stipte twee problemen aan bij cybercrime: ten eerste de techniek, ten tweede de mensen. Als je beide zaken helemaal onder controle hebt, dan is er een minimale kans op cybercrime. Helemaal uitsluiten kun je het nooit maar als ondernemer kun je het beste proberen de impact van een cyberaanval in ieder geval zo klein mogelijk te maken. Cybercrime kan namelijk iedereen raken, van grootzakelijke bedrijven tot startups, van de president van de VS tot uzelf.

Rickey vertelde dat in 2012 alle wachtwoorden van LinkedIn op straat zijn komen te liggen. Via de website www.scatteredsecrets.com kunt u checken of uw eigen wachtwoord nog veilig is. Als uw wachtwoord niet veilig is, dan is de tip om een wachtwoord van minimaal 12 tekens aan te maken. Dit mag best een zin zijn, zodat u het eenvoudig kunt onthouden, aangevuld met wat cijfers en speciale tekens. Om wachtwoorden nog veiliger te maken kunt u ervoor kiezen om een tweestapsfactor voor inloggen toe te voegen, bijvoorbeeld goedkeuring via een sms.

Raphael de la Vienne
Raphael de la Vienne is als senior ethical hacker, trainer en docent werkzaam bij ilionx. Hij vertelde de aanwezigen meer over de digitale veiligheid in hun bedrijf. Recente incidenten, zoals het hacken van de universiteit van Maastricht en de recente problemen met de Citrix servers werden aangehaald. Hackers zoeken bij een bedrijf naar een eenvoudige ingang, net zoals bij gelegenheidsdieven bij een huisinbraak. Dit kan vergeten software of dienstverlening zijn, maar ook bijvoorbeeld via een medewerker of CEO. Ilionx helpt bedrijven om zich beter te wapenen tegen cybercrime. Dit doen zij bijvoorbeeld door ‘red teaming’. Bij ‘red teaming’ gaan medewerkers van ilionx undercover in een bedrijf en kijken hoe het met de (digitale) veiligheid gesteld is.

illionx nieuwe kennispartner
Vervolgens vroeg dagvoorzitter Cor Spronk, Jos Kuijlenburg van illionx en Jelle Weever, voorzitter van MKB Nederland Regio Zwolle naar voren voor het ondertekenen van het partnercertificaat.

‘Illionx heeft zich als kennispartner verbonden aan MKB Nederland Regio Zwolle, omdat wij in MKB Nederland Regio Zwolle een partij zien die ons in de regio en lokaal verder kan versterken. Zoals u heeft kunnen horen, is cybercrime geen ver van ons bed show meer. Het raakt ons allemaal. Wij zijn een landelijke partij, sinds 2014 gevestigd in Zwolle en inmiddels werken er landelijk meer dan 1000 mensen bij ons. De kennis die wij opdoen bij grote partijen kunnen wij toepassen bij u als MKB-ondernemer. Wij hebben veel domeinkennis, bijvoorbeeld van het zorgdomein, zodat wij ondernemers in specifieke sectoren snel op weg kunnen helpen’ aldus Jos Kuijlenburg.

Wij kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met MKB Nederland Regio Zwolle via info@mkbregiozwolle.nl

Deel dit verhaal, kies je platform!
Share