Studenten aan het woord Ontwerpproces awards Starter en Ondernemer van het Jaar Regio Zwolle 2019

Wij zijn Fabienne Fix, Daniëlle Lassche, Jesse Klasens, Steffi Kerremans, Paula Salomé en Pippa van Leeuwen. Zes studenten van het Cibap die de opleidingen ruimtelijke vormgever en audiovisueel met veel plezier volgen. Alle zes waren we meteen enthousiast over de opdracht om twee awards te ontwerpen voor de verkiezing van Starter en Ondernemer van het Jaar Regio Zwolle 2019.

We kregen de opdracht van het samenwerkingsverband: Lisa Heethaar (vakjury verkiezing / MKB NL Regio Zwolle) en Ronald Knoll (bestuurslid Stichting Metropool Regio Zwolle). De awards worden namelijk uitgereikt op het Regio Zwolle Congres op 12 december in Theater De Spiegel. Een positieve start was er dan ook meteen en de brainstormsessies konden beginnen. Het thema van het Regio Zwolle Congres dit jaar ‘Hyperflexibel ondernemen in een platformeconomie’. Het was voor ons in het begin nog een klein raadsel, maar dat werd al snel ontcijferd en vertaald naar verschillende schetsen. Vier schetsen zijn uitgewerkt en gepresenteerd aan de vakjury en gelukkig vielen er zelfs twee in de smaak. Waarna wij twee prototypes hebben gemaakt. Hier kwam al snel naar voren wat wel en niet kon en het was een mooie test.

Het werd het ontwerp “het platform’ waarin Regio Zwolle centraal staat. Een award die bestaat uit vijf glazen platen. Samen beelden de glasplaten Regio Zwolle uit en zie je de verbinding tussen de aangesloten gemeenten terug door middel van een flexibele lijn.

De bouten die de onderdelen van de award samen houden geven het ontwerp een stoer en sterk karakter mee. De kleuren zijn van het kleurenpallet van Regio Zwolle Congres.

Het proces

Het ontwerp van de awards hebben we samen bedacht en zo hebben we het ook samen gerealiseerd. Het glas is als eerste besteld. Waarna de juiste verf vinden volgde. Hierin kwamen we nog wat obstakels tegen. Welke verf is dekkend en kan goed op glas? Dit waren toch moeilijkere vragen dan we gedacht hadden maar na verschillende proefjes gemaakt te hebben, is het gelukt.

Behalve een specialisatie in verf heeft deze award ons nog meer avonturen gebracht. Een reis met de bus en trein en twee rugzakken met twaalf glasplaten was een volgende stap nadat het glas was aangekomen. Deze reis ging naar net buiten de regio Zwolle waar we een bedrijf hadden gevonden die de gaten in het glas wou boren.

De houten voor- en achterplaatjes komen wel uit het hart van Zwolle. Deze zijn afkomstig van essenbomen die in Zwolle groeiden. De plaatjes zijn opgehaald bij het bedrijf Binthout.

Voor een professionele uitstaling zijn de houtenplaatjes gebeitst en gelakt. De tekst is met de lasermachine in het hout gegrafeerd. Met de techniek zandstralen hebben wij de verf mooi op de glazenplaten kunnen aanbrengen waarna het moment was aangebroken dat we de awards in elkaar mochten zetten!

Terugblik

We zijn als team erg trots op het eindresultaat. Het was een zeer leerzame zoektocht. We hadden de kennis en vaardigheden uit twee opleidingen waardoor soms er wat meer tijd in het uitzoeken van dingen kwam. Deze tijd werd weer bespaart in de brainstormsessie voor ontwerpen van de award want er waren genoeg ideeën en creatieve oplossingen!

Eén ding is zeker: de awards zijn ontstaan vanuit teamwork. Vanaf het ontwerp bedenken tot het in elkaar zetten, beslissingen werden samen gemaakt en taken werden samen verdeeld. Een leuk en leerzaam project!

Ben je benieuwd hoe dit avontuur is gegaan? Bekijk vooral dan ons filmpje!

Deel dit verhaal, kies je platform!
Share