MKB Jaarcongres 2019 – een terugblik

Op 1 oktober 2019 vond het jaarlijkse MKB Jaarcongres plaats van MKB-Nederland. Na enkele jaren de Grote Kerk als locatie te hebben gehad voor dit evenement, was dit jaar gekozen voor Pathé Buitenhof. Een prachtige historische locatie, midden in Den Haag.

Ondanks verstopte en afgesloten wegen vanwege de boeren die ook deze dag hadden uitgekozen om massaal te protesteren, vonden toch nog veel gasten de weg naar het bioscoopcomplex. Daar werden ze, als echte filmsterren, verwelkomd op de rode loper en konden zich op de foto laten zetten met de Oscars.

Het echte programma begon met een welkomstwoord van Jaques Hoendervangers, managing director Pathé Theatres.

Annette van Soest was de moderator die het programma aan elkaar mocht praten en de gesprekken met ondernemers leiden. In een tweegesprek met Jacco Vonhof – nu een jaar voorzitter van MKB-Nederland – wordt gevraagd naar het hoe en waarom van de Ondernemersagenda die premier Rutte later die middag zou ontvangen.

Tijdens het congres was zoals gebruikelijk ook ruimte op het podium voor ondernemers. In aanloop naar de Ondernemersagenda is met ondernemers, branchevertegenwoordigers, onderzoekers en wetenschappers gesproken. Enkele thema’s worden in Pathé uitgelicht, aan twee tafels met ondernemers: Team en Markt/Digitalisering. Beide gesprekken werden voorafgegaan door een inleiding van Marieke Blom, hoofdeconoom van ING waarin ze het publiek inzicht gaf in sociale en economische ontwikkelingen die van invloed zijn op het midden- en kleinbedrijf. In een korte video gaven vervolgens ondernemers – waarvan een deel aan tafel zat – hun visie.

Premier Rutte komt in zijn speech terug op de opmerkingen over problemen door de stikstofuitspraak die Jacco eerder deze middag deed. Het kabinet werkt hard aan een oplossing, zo verzekerde hij. “We gaan zoeken naar een nieuwe balans.” De premier erkent dat het een serieus probleem is. “Stap voor stap gaan we het onder controle krijgen.” Hij heeft er begrip voor dat ondernemers dat niet kunnen afwachten. “Ondernemers moeten door.

Aan het eind van het programma was het tijd om aandacht te geven aan de ‘Valentijnsdag’ voor ondernemers: de Dag van de Ondernemer die we op 15 november voor de vierde keer organiseren. Alle aanwezigen werden opgeroepen om op die dag een ondernemer in het zonnetje te zetten.

Dit is een korte samenvatting van het verslag op de website van MKB Nederland, klik hier voor het uitgebreide verslag.

Fotograaf: Rolf van Koppen

Deel dit verhaal, kies je platform!
Share